De Kunstkammer


De Kunstkammer is het allereerste museum in Rusland en werd gevestigd door Peter de Grote in 1727. Het uitgebreide museum begon als een bibliotheek en persoonlijke verzameling vol vreemde natuurlijke wezens van Peter I. Dit natuurwetenschappelijk museum heeft nu een vaste verzameling van zo’n twee miljoen items die vrij uitzonderlijk zijn. De naam Kunstkammer is Duits en kan worden vertaald als Kunstkamer.

De verzameling van Peter I
De collectie van het museum geeft een goed beeld van de verscheidenheid van zowel de Oude als de Nieuwe wereld en is een persoonlijke verzameling van Peter de Grote. Het bevat zowel items van etnografische, antropologische en archeologische aard en is een van de meest volledige collecties die de cultuur en het leven van verschillende volkeren over de hele wereld, goed weergeeft. Sommige stukken zijn echter vrij bizar zoals de misvormde foetussen van zowel mens als dier. Sommigen beweren dat Peter de Grote met deze verzameling de wetenschap wou aanzetten om onderzoek te doen naar misvormingen. Anderen beweren dan weer dat hij het vooral deed om mensen die misvormingen in het belachelijke trokken, te ontmoedigen. Zijn marketing strategie om bezoekers te krijgen mag vrij uitzonderlijk genoemd worden gezien hij deze trachtte te lokken door hen gratis wodka te beloven. Tegelijkertijd waren ze verbluft door zijn rariteitenkabinet die onder meer een schaap met twee hoofden en een Siamese tweeling bevat. Pas jaren later werd zijn verzameling fors uitgebreid door er mineralen, juwelen en wetenschappelijke instrumenten aan toe te voegen.

Een van de beroemdste stukken van de Kunstkammer is de Wereldbol van Gottorp. Dit unieke stuk werd ontworpen in de zeventiende eeuw in Duitsland en werd door Peter de Grote meegebracht naar Rusland. Buiten de wereldbol vind je alle continenten, oceanen en rivieren die tot dan toe bekend waren, afgebeeld. Aan de binnenkant bevond zich het allereerste planetarium ter wereld. Een van de meest gruwelijke items in de Kunstkammer is dan weer het hoofd van Willem Mons, de broer van zijn maîtresse.

Tegelijkertijd werd het museum eveneens gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te doen naar menselijk cultureel erfgoed, de tradities van de grootste Russiche etnografen en antropologen van de 18e tot de 20e eeuw.

Het gebouw en zijn ligging
De Kunstkammer is gelegen op de oevers van de Nevarivier en kan van ver al gezien worden. Er wordt beweerd dat Peter de Grote wou dat het gebouw makkelijk op te merken was zodat de mensen vaak zouden denken aan de belangrijkheid van de wetenschap. Het gebouw werd ontworpen door architect G. Mattarnovi en is een perfect voorbeeld van de petrine barok. Het is tevens een van de laatste nog overlevende monumenten in Sint-Petersburg, daterende uit de achttiende eeuw. Nochtans werd het gebouw in 1747 ernstig beschadigd door een brand maar het werd even snel gerestaureerd. Enkel het bovenste gedeelte van de toren werd pas later, na de Tweede Wereldoorlog, gerestaureerd. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit drie verschillende musea. In 1878 werd echter beslist dat deze tot een groot museum zouden worden samengevoegd.

Nevski Prospekt

meer leren

De Petrus-en-Paulusvesting

meer leren

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.