De Petrus-en-Paulusvesting


De Petrus-en-Paulusvesting
Ook al heeft het niet dezelfde allure als de Hermitage of de Nevski Prospekt, de Petrus-en-Paulusvesting is een belangrijke bezienswaardigheid in Sint-Petersburg. De citadel was het eerste bouwwerk in de stad en kan dus worden beschouwd als de geboorteplaats van Sint-Petersburg. Ondanks het feit dat het om een verdedigend fort gaat, heeft het hiervoor nooit gediend. De vesting, die is gesitueerd op een klein eiland in de Neva delta, heeft echter wel dienst gedaan als een militaire basis, een plaats waar overheidsinstanties gezeteld waren, de laatste begraafplaats van de Romanovs, de plaats waar belangrijke wetenschappelijke experimenten werden uitgevoerd en als een gevangenis voor Rusland’s meest belangrijke politieke gevangenen.

Geschiedenis van de vesting
In 1703 claimde Peter de Grote het land rondom de Neva rivier terug gedurende de oorlog tegen het Zweedse leger. Hij besloot er een vesting te bouwen op het Hazeneiland, om de stad te beschermen tegen aanvallen. Ondanks het feit dat de citadel werd voltooid binnen het jaar, werd het fort kort daarna al herbouwd in steen. Deze verandering duurde maar liefst dertig jaar waardoor de vesting nooit heeft kunnen dienen waarvoor het is gebouwd. De Russen hadden het Zweedse leger immers al verjaagd nog voor het bouwwerk was voltooid. Het werd dan maar voor andere doeleinden gebruikt.
Politieke gevangenis
Over de eeuwen heen is de Petrus-en-Paulusvesting gebruikt als politieke gevangenis. Deze gevangenen werden oorspronkelijk vastgehouden in de kerkers van het fort. Nadien werd een nieuwe gevangenis gebouwd maar werden gevangenen nog steeds vastgehouden in andere kerkers van het fort. Pas later werd in het Trubetskoi Bastion een nieuwe gevangenis gebouwd, bestaande uit 69 cellen. Deze werden uitsluitend gebruikt voor politieke gevangenen die in harde omstandigheden werden vastgehouden. Door de jaren heen werden maar liefst meer dan 1500 gevangenen hier vastgehouden.


De Romanov dynastie
Het pronkstuk van de vesting is de Petrus en Pauluskathedraal, een 122,5 meter hoge vergulde toren met een gouden engel bovenop. Het werd ontworpen door Domenico Trezzini en werd al snel gezien als een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Sint-Petersburg. Vooral omdat de kathedraal dienst deed als grafplaats van heel wat Russische tsaren, waaronder de Romanov’s. De bouw van de kathedraal werd voltooid in 1724, maar slechts enkele tientallen jaren al ernstig beschadigd door een brand ontstaan door bliksem. Pas tegen 1776 werd de kathedraal opnieuw hersteld.


Bezoek de Petrus-en-Paulusvesting
Als je van plan bent de Petrus-en-Paulusvesting te bezoeken, dan is het erg waarschijnlijk dat je deze binnengaat via de Ionovskibrug, een van de oudste houten bruggen in de voormalige Russische hoofdstad. De brug leidt je naar het binnenplein omgeven door het Arsenaal en de plaats waar je vandaag het ticketbureau terugvindt. Ga gedurende je bezoek niet enkel snel naar kathedraal waar het graf van de Romanovs is gelegen, maar mis zeker ook niet het Groothertogelijk mausoleum, waar heel wat hertogen en hertoginnen liggen begraven, het Commandantenhuis waar de commandant woonde en de Munt, een van de twee plaatsen in Rusland waar munten worden geslagen.

Petrozavodsk

meer leren

Peterhof

meer leren

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.