Nevski Prospekt


Nevski Prospekt is de hoofdstraat in Sint-Petersburg en wellicht een van de meest bekende straten in Rusland. Deze vier kilometer lange straat werd ontworpen door de Franse architect Alexandre Jean Baptiste LeBlond in 1709, in dienst van de stichter van de stad, tsaar Peter de Grote. Het is een van de beroemdste winkelstraten en verkeersaders in Sint-Petersburg. De straat werd genoemd naar Aleksander Nevski, een Russische nationale held en een legendarisch figuur die de overwinning van de Russen op de Duitse en Zweedse binnenvallende legers in de dertiende eeuw, word toegewezen.
Nevski Prospekt heeft een grote waaier aan historische en culturele bezienswaardigheden, evenals heel wat winkelmogelijkheden. Denk maar aan de Admiraliteit, de Alexandertuin en het Stroganoff-paleis.

De Admiraliteit
De Admiraliteit was oorspronkelijk een verstevigde scheepswerf met vier wallen, gebouwd in 1704 door Peter de Grote om de grootsheid van de Russische marine aan de wereld te tonen. In 1783 werd het gebouw echter ernstig beschadigd en er werd gepraat over een eventuele verhuizing naar een ander gedeelte van Sint-Petersburg. De verhuizing vond echter nooit plaats en het was de architect Adrian Zakharov die in 1806 de Admiraliteit ontwierp zoals we hem vandaag kennen.

Stroganoff-paleis
Het Stroganoff-paleis werd halverwege de achttiende eeuw gebouwd door Francesco-Bartholomeo Rastrelli. De Stroganoff’s waren een belangrijke aristocratische familie, die erg bekend waren in de artistieke kringen. Heel wat leden van de familie zijn dan ook gerenommeerde kunstkenners of politici geworden. Het paleis werd eigendom van de Russische staat toen de familie emigreerde naar het buitenland in 1917. Sindsdien deed het paleis dienst als nationaal museum tot 1929. In 1929 werd de volledige collectie gegeven aan het Hermitage. Het gebouw zelf werd hersteld naar zijn oude glorie.

Kazan Kathedraal
Deze Russische orthodoxe kerk gesitueerd langs de Nevski Prospekt in Sint-Petersburg is genoemd naar de religieuze figuur de Madonna van Kazan, een zestiende-eeuwse heilige waar veel mirakels aan wordt toe verwezen. Het duurde meer dan tien jaar voordat de kathedraal volledig was afgewerkt en het werd een symbool voor de Russische overwinning na de oorlog van 1812. Terwijl het interieur zich kenmerkt door een plafond met veel bogen en indrukwekkende schilderijen, kenmerkt de buitenkant zich vooral door de rij stenen kolommen en de kleine fontein in de omliggende tuin.

Gostiny Dvor
Als je van winkelen houdt, dan is Gostiny Dvor in Nevski Prospekt een goede activiteit om je namiddag mee te vullen. Dit overdekte winkelcentrum was het allereerste winkelcentrum ter wereld en wordt beschouwd als een van de beste in Europa. De neoclassicistische architectuur van het gebouw is de grootste blikvanger, al heeft het al heel wat restauraties ondergaan sedert de bouw ervan in 1785. Het werd gebouwd om te dienen als warenhuis maar later werd het omgebouwd tot vele individuele winkels. Shoppers zullen er winkels aantreffen zoals J.P. Gaultier, Galliano, Ungaro, Versace Jeans, en Christian Lacroix.
De architectuur in het straatbeeld van Nevski Prospekt kan wedijveren met die van de Champs-Elysées in Parijs. Het internationale karakter van de straat komt door de vele niet-Russische kerken en gebouwen die er aanwezig zijn zoals de Nederlands Hervormde kerk.

De Petrus-en-Paulusvesting

meer leren

Petrozavodsk

meer leren

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.