De Sint Basilius Kathedraal


Bloemen tegen de achtergrond van de kathedraal van het Basilicum van de zalige
De Sint Basilius Kathedraal

Dit is een uitzonderlijk mooie kerk gewijd aan Sint Basilius, de zalige. De kathedraal wordt ook wel de kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods genoemd. Zij staat op de heuvel die vanaf het Rode Plein kan worden bewonderd. Dit is een van de beroemdste architecturale monumenten in Moskou. Als buitenlanders deze veelkleurige tempel zien en merken dat de ene toren al mooier is dan de andere, halen ze in bewondering hun camera’s tevoorschijn.

Over het laatste gaat er trouwens een onvergetelijk verhaal de ronde. Volgens dit verhaal zou Kaganovich wanneer hij het project voor de heraanleg van het Rode Plein voorstelde aan Stalin, de maquette voor de kerk van het plan hebben weggelaten, om zo plaats te maken voor demonstraties van arbeiders. De secretaris-generaal reageerde hier in alle ernst op en antwoordde: "Ben je gek? Zet dat gewoon op zijn plaats terug."Of dit nu waar is of niet, de kerk was een van de weinige gebouwen die de heraanleg overleefde en gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw, werd ze voortdurend gerestaureerd.

De Kathedraal van Voorbede van de Moeder Gods werd gebouwd tussen 1565 en 1561. Dit gebeurde in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke, die de bouw beloofde in geval Kazan met succes veroverd zou worden. De kerk werd gebouwd in nagedachtenis van deze gebeurtenis. De hele tempel bestaat uit negen kerken op een fundering en een klokkentoren.

Vandaag is de kathedraal tegelijkertijd een tempel en een departement van het historisch museum. In 1990, werden de erediensten hernomen. De architectuur, de versieringen aan de buitenkant, de monumentale schilderijen, fresco’s, en zeldzame schilderijen zoals de monumentale Russische iconen, maken allemaal dat deze kathedraal uniek is door haar schoonheid en haar betekenis als een Russische tempel. In 2011, was de kathedraal 450 jaar oud. Gedurende de hele zomer van dat jaar werden feestelijke evenementen georganiseerd. Tijdens deze memorabele periode, werden kapellen opengesteld die voordien niet betreden konden worden door het publiek. Zo werd een nieuwe tentoonstelling georganiseerd.

Openingsuren: rondleidingen worden dagelijks gegeven tussen 11.00 en 16.00 uur.

Het Kremlin

read more

Het Museum van de Goelag

read more

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.