Het Rode Plein


Dit plein is het meest belangrijk en beroemd in Moskou en heel Rusland. Dit is de arena waar vele belangrijke gebeurtenissen in de Russische geschiedenis en van de geschiedenis van de Sovjetunie hebben plaatsgevonden. Het is de plaats van de massademonstraties van de arbeiders, van het kapitaal, en van de parades van de Russische strijdkrachten.

Zelfs in de oudheid was er naast de oostelijke muur van het Kremlin een plein waar druk handel werd gedreven. In de 16de eeuw werd het Troitskaya naar de naam van de kerk van de heilige Drievuldigheid vernoemd, die op de plaats stond van de Sint Basiliuskathedraal. In de middeleeuwen werden hier vaak vuren aangestoken, zodoende was er een andere naam voor de buurt van het plein: "Vuur". Vanaf het midden van de 17de eeuw werd het "Rood" genoemd en dat woord betekende "mooi" in het oud Russisch.

Na de revolutie, behield het Rode Plein zijn belangrijkheid en werd het belangrijkste plein van de nieuwe staat. Het Mausoleum van Lenin werd gebouwd naast de muur van het Kremlin, en dit maakte dat het plein het nieuwe ideologische centrum van Moskou werd. Volgens het plan voor de socialistische heropbouw van Moskou, werd de kathedraal van Kazan vernield en zelfs nog vroeger werd de Iberische kapel met de Verrijzenispoorten vernietigd. Zo kwam plaats vrij voor feestelijke parades en demonstraties. In november 1941, vond in de bezette hoofdstad op het Rode Plein een beroemde parade van Sovjettroepen plaats, en van daaruit gingen zij direct verder naar het front. En in juni 1945 passeerden hier de kolonnes van de Overwinningsparade en 200 Nazivlaggen werden toen naar de voet van het Mausoleum gegooid.

Sinds 1993, is het verboden om op het Rode Plein en op andere plaatsen in de buurt van het Kremlin te fotograferen met professioneel fotografiemateriaal en een statief. Alle camera’s met een hoogte van meer dan 140 mm en een verwijderbare lens met een diameter van meer dan 70 mm vallen onder dit verbod. Om toestemming te krijgen, is het nodig om een aanvraag te doen bij het kantoor van de commandant van het Kremlin van Moskou. De aanvraag om te mogen filmen moet persoonlijk overhandigd worden en het wachten op toestemming duurt een paar dagen. Aanvragen per fax en e-mail worden niet aanvaard.
op de weg naar het Rode Plein
Wat te bezoeken?

De noordelijke kant van het Rode Plein wordt omrand door het Historisch Museum met een restaurant met traditionele Russische keuken. In het zuiden gebeurt dit door de uiterst mooie kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods langs de kasteelgracht (De kathedraal van Sint Basilius, 1555 – 1560). Vasily Blazhenny, die in de volksmond, onofficieel de dorpsgek van Moskou werd genoemd, werd hier begraven dicht bij de noordoostelijke hoek van de kerk.

Bijna de gehele zijkant van het Kremlin wordt ingenomen door de Universele Hoofdwinkels die nu de GOeM genoemd worden. Naast Sint Basilius staat het eerste monument in Moskou, het monument voor de "burger Minin en de Prins Pozharsky." Hier in de buurt ligt de plaats van de executie van de heilige Sint Basilius (het is de letterlijke vertaling van het Joodse woord Golgotha). Bij de muur van het Kremlin ligt het Mausoleum van Lenin.

De kerk van de Voorbede van de Moeder Gods (De kathedraal van Sint Basilius) werd gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke ter ere van de gevangenneming van het kanaat Kazan, een deel van de voormalige Gouden Horde. Er is bestaat een legende dat toen Ivan de Verschrikkelijke de tempel zag, dat hij opdracht gaf om de bouwmeesters de ogen uit te steken zodat ze nergens anders een zelfde mirakel zouden kunnen bouwen.

De kleine kerk van Sint Basilius de zalige, die later gebouwd werd op het graf van de heilige gek die vereerd werd in Moskou, gaf de hele kerk een andere en gewonere naam: de kathedraal van Sint Basilius.

De plaats van de terechtstelling

Links van de kathedraal van Sint Basilius ligt de plaats van Executie, een hoog platform van witte steen achter een gietijzeren hek. Het verscheen hier in de eerste helft van de 16de eeuw en deed dienst als een platform van waaraf de decreten van de tsaar werden aangekondigd en veroordelingen van misdadigers werden uitgesproken.

Het mausoleum werd gebouwd op het Rode Plein in januari 1924 door de architect A. Shchusev om het lichaam van Lenin te kunnen bewaren. De naam mausoleum is afkomstig van de tombe van de Karische koning Maussollos die in de 4de eeuw voor Christus in Halicarnassus (Klein-Azië) werd gebouwd.

In de lente van 1924 kreeg Shchusev de taak om een nieuw mausoleum te bouwen. Het moest monumentaal en majestueus worden en in de vorm van een getrapte piramide die de eeuwigheid symboliseert. Het gebouw werd in twee maanden opgetrokken. Het leek heel erg op de moderne granieten versie, maar het was van hout gebouwd. Toen was het nog onbekend of het mogelijk zou zijn om het gebalsemde lichaam van Lenin lange tijd hierin te bewaren. Later werd de beslissing genomen om het houten mausoleum te vervangen door een stenen versie, zonder iets aan het gewone uitzicht te veranderen. Schusev stelde het project van een granieten mausoleum voor, en het werd op het plein opgetrokken in 1930.

In maart 1953, werd een sarcofaag met het lichaam van Stalin in het mausoleum bijgezet, maar tijdens de politieke dooiperiode van Khrushchev werd beslist om hem te begraven in de necropolis in de buurt van de muur van het Kremlin waar de graven van de grootste figuren van de Sovjetunie werden bijgezet.

Bereikbaar op deze wijze: te voet vanaf het station M. "Revolution Square" en "Okhotny Ryad."

De Sint Basilius Kathedraal

read more

Het Kremlin

read more

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.