Bunker-42


Bunker-42 op Taganka is een van de interessantste en ongebruikelijkste musea van Moskou. Het is gelegen op een unieke plaats, in de voormalige geheime militaire bunker van de Sovjetunie ZKP "Tagansky", ook wel GO-42 genoemd. Het complex werd gebouwd tijdens de Koude Oorlog van de jaren 50 van de vorige eeuw en was eigendom van het ministerie van Defensie. Het ontwerp ervan begon in de jaren 40.

Dit is een ondergrondse bunkergebied van meer dan 7.000 vierkante meter oppervlakte en 65 meter diep. Deze was volledig uitgerust om gebruikt te worden in geval het tot een nucleaire oorlog met de Verenigde Staten zou lopen. Er waren indrukwekkende reserves aan brandstof, algemene producten, water, maar ook van communicatiemiddelen en levensreddende apparatuur. Op dat moment deed de infrastructuur dienst als een commandopost en hoofdkwartier voor de luchtvaart op lange afstand. Het werd continu onderhouden door technisch personeel en militair personeel.

Het is interessant om weten dat de bunker ook zijn eigen radiostudio had, een telegraaf en een laboratorium voor geodesie. Voor de bouw van dit ondergronds complex werd hetzelfde materiaal gebruikt als voor de bouw van de metro. De bunker is trouwens verbonden met de tunnels van de metrostations "Kurskaya" en "Taganskaya".

In de Bunker-42 op Taganka waren er vele smalle kronkelende gangen. Natuurlijk was er een reden dat deze zo werden ontworpen. In geval van een nucleaire oorlog zouden de verschillende vertakkingen de schokgolf verzwakt hebben.

In jaren 70 moest het ondergronds complex worden heropbouwd, omdat in die tijd een aantal problemen zich al opgestapeld hadden. Zo was de bunker bijvoorbeeld van binnen onvoldoende waterproof en vele van de systemen waren verouderd. Maar, omdat de relaties tussen de Sovjetunie en de VS gestabiliseerd zijn, werd er niets veranderd. En in 1995 werd de bunker volledig gedeclassificeerd. 11 jaar geleden werd Bunker-42 te koop gesteld tijdens een open veiling. Het complex werd aangekocht door een privébedrijf voor 65 miljoen roebel en nadien werd begonnen met de heropbouw.

Vandaag kunnen bezoekers aan de tentoonstelling veel interessante dingen te weten komen over het leven van de Sovjet burgers in de jaren 50 en 60, de Koude Oorlog en de echte dreiging van een nucleaire oorlog. De gids zal alle technische systemen van het complex laten zien, de geheime tunnels en ook voorbeelden van wapens en communicatiemiddelen uit de tijd van de Sovjetunie. Aan de ingang zult u een rode badge ontvangen van het Ministerie van Defensie van de Sovjetunie met een foto in een gasmasker. Er zijn trouwens niet alleen rondleidingen in de Bunker-42 in Taganka, maar ook verschillende presentaties en ook spellen. Zo is er bijvoorbeeld de presentatie van het boek van Dmitry Glukhovsky "Metro 2033" en de wereldpremière van het computerspel Red Alert 3 vond hier ook plaats.

Het Moskouse Museum Bunker-42 op Taganka is gelegen in de buurt van het metrostation "Taganskaya", op het adres 5de Kotelnicheskaya Pereulok, huis 11. Dit is een bekende plaats; een gele villa met drie verdiepingen, een groen hek met een rode ster. Er zijn vijf verschillende rondleidingen voor bezoekers en elk ervan duurt meer dan een uur. Alle rondleidingen in Bunker-42 op Taganka worden gedaan op afspraak.

Werkuren: dagelijks van 00.00 tot 24.00

De kosten voor groepsrondleidingen zijn 2800 Russische roebel en een individuele rondleiding kost 22.500 Russische roebel. Om te mogen fotograferen moet u 250 roebel betalen. U moet er rekening mee houden dat personen onder de 16 jaar oud niet toegelaten worden tijdens rondleidingen.

Het Rode Plein

read more

De Sint Basilius Kathedraal

read more

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.