Het verkennen van het Baikalmeer


Hoe kunt u het Baikalmeer bereiken vanuit Moskou of Vladivostok?

Om te beginnen is het aan te raden om naar Irkoetsk te gaan: dit is mogelijk per vliegtuig (er zijn directe vluchten vanuit verschillende Russische steden), of met de trein.
Als u voor de tweede optie kiest, dan zijn er verschillende treinen die vertrekken vanuit Moskou: №044 (Moskou-Khabarovsk), № 070 (Moskou-Chita), № 002 (Moskou-Vladivostok), № 006 (Moskou-Ulan Bator). Reistijd: 74-88 uur, afhankelijk van de gekozen trein.
Vanuit Vladivostok: met trein n° 007 (Vladivostok-Novosibirsk), de reistijd bedraagt ongeveer 71 uur.

Het Baikalmeer ligt in het midden van Azië.
In de lengte is het ongeveer 636 km lang, en het breedste stuk in het midden van het meer is ongeveer 81 km. Het Baikalmeer is gelegen op een hoogte van 455 meter boven de zeespiegel. De lengte van de kustlijn bedraagt ongeveer 1850 km. De helft hiervan is gelegen in natuurreservaten of de zogenaamde nationale parken. Dit is het oudste en het diepste meer van onze planeet.

Het diepste punt werd officieel vastgelegd op 1637 meter, maar in werkelijkheid is dit meer nog veel dieper. Over hoe oud dit meer nu precies is, verschillen de meningen van de wetenschappers nogal eens, maar meestal wordt een schatting van 20 miljoen jaar aangehouden.
Omdat men ervan uitgaat dat het Baikalmeer ontstond ten gevolge van tektonische activiteit, is het te verklaren dat zelfs nu nog verhoogde seismische activiteit kan worden waargenomen in deze streek. In totaal monden zo‘n 336 rivieren en stromen uit in het Baikalmeer en hoofdzakelijk komt het water in het meer vanuit de rivier de Selenga.
Slechts een rivier ontspringt in het Baikalmeer en dat is de Angara. Er zijn 30 eilanden in het meer, waarvan het grootste ongetwijfeld het eiland Olkhon is.
Ice hummocks op het Baikalmeer in de avondzon.

Listvyanka

Alles is vrij eenvoudig, tenminste in de zomer. Listvyanka is de populairste bestemming aan het Baikalmeer. U kunt er komen met de gewone lijnbussen die vertrekken vanaf het busstation in Irkoetsk of door een shuttle bus te nemen. De reistijd bedraagt ongeveer 1,5 uur.

Listvyanka wordt de poort naar het Baikalmeer genoemd. De stad kreeg deze naam omwille van de grote groei van de stad. Ze ligt trouwens op een unieke plaats, aan de bron van de Angara, de enige rivier die ontspringt in het Baikalmeer.

Dit vakantiedorp strekt zich uit langs de oevers van het meer gedurende 5 km en wordt nu beschouwd als een favoriete vakantiebestemming voor toeristen, maar ook voor de lokale bevolking. Ermee rekening houdende dat het dorp Listvyanka op de kortste route naar het Baikalmeer ligt, is dit de plaats die de meeste toeristen het eerst bezoeken en in vele gevallen ook de enige plaats die wordt bezocht om met het meer kennis te maken.

Een favoriete plek van vele toeristen die het dorp bezoeken is de uitkijkpost. Vanaf dit punt krijgt u een prima zicht op de legendarische sjamaansteen en de bron van de Angara. Zoals hierboven werd beschreven, is dit de enige rivier die vertrekt vanuit het Baikalmeer. De bron van de rivier de Angara is de grootste en de breedste in de wereld. Deze bron bevriest praktisch nooit in de winter. Dit is te wijten aan de diepte van de lagen die gevormd worden in het meer.

Wij raden u aan om het Baikalmeer Museum in Listvyanka te bezoeken. Dit is het enige museum in heel Rusland waar een tentoonstelling helemaal gewijd is aan het meer. De voornaamste taak van het museum is om de informatie en de objecten die kenmerkend zijn voor de unieke natuurlijke formatie van het Baikalmeer te verzamelen. Niet ver voor u Listvyanka bereikt, bevindt zich in de open lucht een etnografisch museum met de naam "Taltsy". Hier wordt de alledaagse cultuur van een Siberisch dorp uit de 17de tot 19de eeuw nagebootst.

U vindt er herenboerderijen van rijke landbouwers, een parochieschool, het Kazan icoon van de Moeder van God uit de 17de eeuw, en de Spassky toren van de Ilimsky gevangenis worden ook voorgesteld. Elke tuin heeft hier zijn eigen tentoonstelling. U kunt elk huis binnengaan en kennismaken met het leven in die tijd. In het museumcomplex vindt u ook een stal, een Siberische schommel, en de mogelijkheid om masterklassen te volgen over verschillende volkse ambachten.

Olkhon

Ook een bezoek waard is Olkhon. U kan deze plaats met de bus bereiken. Dit is een unieke en wondermooie plaats! Deze is gelegen in het centrale deel van het Baikalmeer en dit is meteen ook het grootste en bewoonde eiland in het Baikalmeer.

Hier zijn geen gevaarlijke roofdieren, er zijn praktisch geen muggen of vliegen. Bijna de hele zomer is het weer hier warm en zonnig. Hoewel dit redelijk onvoorspelbaar kan zijn. ‘s Morgens kan het hier stortregenen en kan hier een sterke storm huishouden die kenmerkend is voor de Baikal. Deze wind wordt "Sarma" genaamd en in zulk weer zult u alle kleding aandoen die u maar meegebracht hebt. Een capuchon zult u zeker nodig hebben. Een paar minuten later zijn de razende weerelementen alweer voorbij en kunt u genieten van een stralende zon en in uw zwembroek rondlopen. Als u de rust opzoekt op Olkhon, dan moet u zomerkleding meenemen die geschikt is voor alle weersomstandigheden. In de baaien, warmt het water snel op, en dit trekt vele toeristen aan. Voor natuurliefhebbers en fotografen is Olkhon een echt paradijs! Het is een reservaat met prachtige en majestueuze landschappen.

De populairste attractie van het eiland is de Skala Shamanka of Kaap van Burhan. Deze wordt als een heilige plaats beschouwd. Toeristen van over de hele wereld staan op deze rots en laten hun geest vervullen van de de energie die uitgaat van deze plaats.
Baikal meer in de buurt van Khuzhir dorp op Olkhon eiland in Siberië

Kaap Khoboy

Een andere interessante plaats om te bezoeken is Kaap Khoboy, die op de vorm van een hond lijkt en die door de bewoners van de republiek Buryat ook als hond of aan kies wordt vertaald.

Deze kaap is gelegen in het Noordoosten van het eiland. Hier groeien planten die zeer waardevol zijn voor de plaatselijke bevolking, zoals oranje korstmos en tijm (het zogenaamde Bogorodskaya gras).

In dit voorgebergte kunt u vaak mensen ontmoeten die bezig zijn met mediteren. De belangrijkste plek van deze plaats is echter het adelaarsnest, dat volgens de legendes al meer dan duizend jaar op dit eiland bestaat. Er woont een adelaar in en deze waakt als een soort van wijze ouder over dit eiland.

Kaap Horin-Irgi, wat kan worden vertaald als het hoofd van een merrie of een paard. Dit is het meest westelijke punt van het eiland Olkhon en stelt een afzonderlijke rots voor die boven het water uitsteekt.

Waar staat Horin-Irgi bekend om? Het was in deze plaats dat archeologische opgravingen aantoonden dat hier ongeveer vijfduizend jaar geleden al mensen woonden. ‘s Winters hebt u hier een echt fascinerend uitzicht: ijskliffen van ongeveer 20 meter hoog rijzen dan op in de zware stormen.

Baikalsk

Baikalsk, dat op ongeveer 147 km van Irkoetsk gelegen is, kan ook per bus worden bereikt. Het is alleen jammer dat er zeer weinig trips of vluchten vertrekken naar deze bestemming. Deze stad is gelegen op de oever van de zuidelijke hoek van het Baikalmeer. In de winter wordt dit beschouwd als een van de beste skibestemmingen in Rusland. In de zomer vindt u hier vele liefhebbers van zandstranden, sportvissen en … aardbeien. De aardbeienkweek in Baikalsk is zeer sterk ontwikkeld. In deze stad vindt u een interessante publiekstrekker: “Het monument voor het oor van het Baikalmeer". Deze ietwat bizarre structuur werd geplaatst op de oever van het meer. Het is een enorm oor uit metaal met klokken eraan. Om het Baikalmeer u te laten helpen om uw wensen te vervullen is het nodig om een steen naar het oor te gooien.

In de buurt kunt u het volgende bezoeken:
De haven van Baikal en de Port-Baikal spoorweg. Dit laatste is een monument voor de inventiviteit van de ingenieur dat op zichzelf van nature een monument werd. Qua dichtheid van de bouwkundige structuren bekleedt de Circum-Baikal spoorweg een van de hoogste plaatsen in de wereld: de tunnels, bogen en steunmuren zijn allemaal perfect ingebed in het rotsachtige landschap en daarom worden ze 100 jaar later beschouwd als een natuurfenomeen.

Het Museum "Samotsvety Baikal." Dit is het eerste mineralogisch museum in private handen in Rusland. Het is gelegen in Slyudyanka en momenteel omvat de collectie ongeveer 10.000 stukken. Dit is nog maar het kleinste deel van de interessante en mooie plaatsen rond het Baikalmeer!

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.