Veiligheid in Rusland


map of European country Ukraine city Donets'ka Area
‘Kan ik ergens een supermarkt vinden in de buurt?’, vraag ik aan de receptioniste van mijn hostel in Moskou waar ik me de komende dagen bevind. Ze tekent nauwgezet een plannetje uit richting de dichtstbijzijnde supermarkt. ‘Maar kijk onderweg op straat geen enkele man in de ogen.’, geeft ze me nog als advies. ‘Het zijn allemaal gevaarlijke criminelen.’ Haar zoon die naast haar zit, spreekt haar tegen. ‘Het zijn niet allemaal criminelen. Het is gewoon de maffia.’, zegt hij met een uitgestrekt gezicht. Hun gelaatsuitdrukking verraadt dat ze het menen.
Rusland maffiacultuur?
Deze eerste conversatie die ik had in Rusland verraadt meteen het stereotiepe beeld dat we hebben van Rusland. Desondanks heb ik me tijdens die tien dagen in Rusland geen enkele keer onveilig gevoeld. De maffia is dan ook een fenomeen waar je wellicht niet mee in aanraking zal komen. Toch wordt Rusland vaak als onveilig bestempeld. Voornamelijk omdat er bepaalde regio’s zijn in het land die effectief onder constante oorlogsdreiging vallen. Denk maar aan het zuidwesten van het land in het Kaukasusgebergte. De nabijheid van Oekraïne, Georgië en een aantal niet erkende deelstaten zorgt voor een voortdurende spanning. Hou je het echter bij de toeristische regio rondom Moskou en Sint-Petersburg, dan zal je op geen enkel moment in gevaar verkeren. Door de uitgestrektheid van het land kan het gevaarniveau per regio immers sterk verschillen.

Veiligheidsadvies
Net als in de meeste wereldsteden is het beter om ’s nachts niet alleen op pad te gaan. Dat geldt niet alleen voor Moskou en Sint-Petersburg, maar even goed in steden als Los Angeles, New York of zelfs Parijs.

Ook racisme kan wel nog eens voorkomen in Rusland. Als Afrikaan of Aziaat kan je wel eens minder welkome begroetingen ontvangen, al is het racisme in Rusland eerder gericht op Aziaten en mensen uit de Kaukasus.

Wanneer je in contact komt met politie (of personen die zich voordoen als politie) let je beter op dat ze niet uit zijn op wat smeergeld. Corruptie is een bekend fenomeen in Rusland. Mocht je in een dergelijke situatie terechtkomen, blijf dan kalm en vraag hulp aan een omstander. Deze kunnen je helpen met de vertaling of in het slechtste geval getuige zijn van de situatie.

Bepaalde zones in het land vermijd je beter als je er niet noodzakelijk naar toe hoeft te reizen. Een van die zones is de Kaukasus regio, waar enkele republieken zoals Noord-Ossetië, Karatsjajevo-Tsjerkessië en Kabardino-Balkaria zijn gelegen die niet altijd erkend worden door Rusland. Tegelijk is het beter om grensgebieden te vermijden. Zeker de grens met Wit-Rusland, Azerbaidzjan en Georgië. In de meeste gevallen zijn de grensgebieden niet toegankelijk voor reizigers. Wie te lang in deze gebieden blijft hangen, kan een serieuze boete krijgen of in het ergste geval, het land uitgezet worden.

Ben je van plan het land uitgebreid te verkennen, informeer je dan beter eens of je in bepaalde regio’s geen vergunning nodig hebt. Dit kan eventuele problemen tijdens het reizen vermijden.
Dempsey Cappelle, blog "Dagboek van een avonturier"

Hieronder volgt advies met betrekking tot veiligheid waar u van op de hoogte dient te zijn tijdens uw verblijf in Rusland.

1. Pepperspray.

Hoe dit middel toegepast dient te worden valt buiten de kader van dit artikel.
Een aantal feiten over de aanschaf ervan.

*Peppersprays worden in de volgende landen verkocht zonder dat speciale toestemming vereist is: Rusland, Letland, Wit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan en Kirgizië.

*Volgens de Russische federale wetgeving op het gebied van wapens, zijn spuitbussen een civiel gaswapen voor zelfbescherming. Burgers van de Russische Federatie die een leeftijd van 18 jaar of ouder hebben bereikt, beschikken over het recht ze aan te schaffen zonder dat een vergunning vereist is.

*De wetgeving vermeldt geen verbod op de aanschaf ervan door toeristen. Daarnaast wordt er op sommige forums door burgers van buitenlandse komaf bevestigd dat er zich geen moeilijkheden voordoen wanneer deze gadgets aangeschaft worden in Rusland.

2. LGBT

*Op 11 juni 2013 heeft de Staatsdoema van Rusland de wetgeving aangenomen, waarin men verantwoordelijk kan worden gehouden voor “propaganda van ontraditionele seksuele relaties tussen minderjarigen” om “kinderen te beschermen tegen de informatie die de ontkenning van traditionele gezinswaarden bevordert.” De wet ging van kracht op 30 juni 2013 nadat de Russische president Vladimir Poetin het ondertekende.

*De aangenomen wet wijst een andere straf toe aan buitenlanders of personen zonder burgerschap. Zodoende kunnen dergelijke personen een boete worden opgelegd ter hoogte van vier à vijfduizend roebel voor dergelijke propaganda of worden gestraft met administratieve arrestatie tot wel 15 dagen met administratief uitzet buiten de grenzen van de Russische Federatie. In het geval dat er gebruik wordt gemaakt van massamedia (inclusief het internet) voor het doel van “propageren van ontraditionele seksuele relaties tussen minderjarigen”, zal de boete voor buitenlanders en personen zonder burgerschap vijftig tot 100 duizend roebel bedragen of leiden tot administratieve arrestatie tot 15 dagen met administratief uitzet buiten de grenzen van de Russische Federatie. Na het ontvangen van de boete, zal in beide gevallen administratief uitzet plaatsvinden.

*Ondanks dat de bovengenoemde wet enkele malen is aangepast waarschuwde het ministerie van Buitenlandse Zaken van Canada LGBT reizigers over de niet-geïdentificeerde wet die propaganda voor homoseksualiteit, biseksualiteit of transgender mannen en vrouwen als criminele misdrijf zou kwalificeren.

Het meest praktische advies is: probeer uw relaties niet openbaar kenbaar te maken. Rusland is een land waarin homoseksualiteit alleen in woord is gedecriminaliseerd.

3. Bijeenkomsten en protestacties.

Neem als voorbeeld het recente geval tijdens de bijeenkomst op 26 maart 2017. Een Griekse staatsburger genaamd Miltiadis was aan het uitrusten in “Izvestiya Hall”, waar een Griekse muziekavond werd gehouden. Hij ging naar buiten om te roken zonder zijn documenten en bovenkleding en de garderobenummer in zijn zak.
Hij kwam te weten over de bijeenkomst toen hij al in de politiewagen was. Hij werd pas volgende ochtend vrijgelaten door het politiebureau.
Hij kreeg de volgende beschuldigingen: deelnemen in een niet goedgekeurde actie, verzet tegen politie en het roepen van leuzen die strijdig zijn met de grondwet.

Het meest eenvoudige advies aan reizigers is om deelname in demonstraties te vermijden. Wij raden ook aan dat u altijd uw paspoort bij u heeft.
Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.