MTS, Megafon, Beeline en Tele2

Wat zijn de kenmerken van mobiele telefonie in Rusland?

Rusland is een van de weinig landen in de wereld waar de tariefplannen van mobiele providers verschilllen van regio tot regio. In andere landen zijn zoals gewoonlijk de kosten van het aanbod van service en de kostprijs hetzelfde in iedere stad. In Rusland daarentegen, geldt voor iedere regio een ander tarief. De redenen hiervoor hebben zich door de jaren heen ontwikkeld. In het begin van de jaren ’90, op het moment dat mobiele telefonie opkwam in het land, werden licenties gegeven aan mobiele providers voor slechts enkele regio’s.

Om die reden werd, pas recent, goedkope telefonie slechts beschikbaar voor gebruikers met een abonnement wanneer ze door Rusland reisden. Voorheen was communicatie voor de Russen erg duur als ze naar een andere regio wilden reizen. En al zeker in het buitenland.

Zo was er een geval in 2011 waarbij toeristen met een Russische simkaart op vakantie waren in Kreta. Ze downloaden een film online, en toen ze terugkeerden naar Rusland, merkten ze dat ze een rekening hadden gekregen van maar liefst meer dan een miljoen roebels. Omgerekend zo’n 20,000 euro.

Gratis diensten onder bepaalde voorwaarden

In navolging van hun inkomsten, hebben sommige providers extra diensten opgelegd aan hun abonnee’s. De gemakkelijkste manier is om ze op een geheime manier met hen te verbinden. Bijvoorbeeld, door "experimental operation" aan te bieden alles is gratis en er zijn geen klachten. Dan wordt gewoonlijk na tien dagen op de website aangekondigd dat de diensten binnenkort tegen betaling geleverd worden, waarna het abonnementsgeld geleidelijk aan wordt opgetrokken.

Of een eenvoudiger voorbeeld: in de voorwaarden van het tariefplan staat vermeld dat wanneer je je abonneert of verandert van tariefplan, je een ruim aanbod aan diensten krijgt, die gedurende de eerste maand niet in rekening worden gebracht. Daarna, als de abonnee deze diensten niet opzegt, worden deze diensten automatisch doorgerekend bij het abonnementsgeld.

Over de kostprijs van mobiele telefoondiensten in Rusland

Op dit moment liggen de tarieven van het basis Russisch pakket een stuk lager dan de Europese.

Rusland deelt samen met Hongkong de eerste plaats wat de ranking betreft van meest betaalbare mobiele telefonieproviders. Deze rating werd in 2016 gegeven door de organisatoren van het World Economic Forum in Davos.

De reden hiervoor ligt vooral bij de sterke concurrentie op de Russische markt.
Ondersteuning voor buitenlandse klanten
De Engelse versie van de website is enkel bij MTS beschikbaar. En deze versie is dan nog redelijk beknopt wat inhoud betreft.

Megafon and Tele2 mogen dan wel links hebben op hun website die verwijzen naar een Engelse versie, deze verwijzen echter naar een 404 pagina.

De leiders in de markt van mobiele diensten in Rusland zijn Megafon, MST, Beeline en Tele2.

Dit laatste bedrijf heeft Europese roots maar een aantal jaren geleden werd het opgekocht door Russen. Desondanks zijn de tarieven door deze operator aangeboden vrij eenvoudig. Het aanschaffen van een simkaart door buitenlanders is een snel en eenvoudig proces.

Gezien de lage kosten van mobiele telefonie is het aanschaffen van een simkaart bij iedere provider mogelijk, maar we raden toch Tele2 aan.
Tariefplannen voor de Russische operator TELE2

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.