Laten wij de bijzonderheden doornemen waar een reiziger bij het wisselen van valuta in Rusland van op de hoogte moet zijn.
Elke reiziger moet op hoogte zijn van deze simpele regels.

Wissel geen valuta om op het vliegveld bij aankomst.
Wissel geen valuta om bij verdachte individuen buiten de officiële kantoren om.
Controleer altijd de huidige officiële wisselkoers in het land waar u net bent aangekomen.

Uiteraard kunnen situaties onderling verschillen en zijn er uitzonderingen.

Als voorbeeld: u bent aankomen in een kleine stad waar taxichauffeurs niet de mogelijkheid hebben om uw bankpas te accepteren. Daarnaast heeft het lokale vliegveld heeft geen wisselkantoor of Wi-Fi om de officiële wisselkoers te bevestigen. De kans dat dit scenario zich voordoet is echter nihil.

Laten wij de bijzonderheden doornemen waar een reiziger bij het wisselen van valuta in Rusland van op de hoogte moet zijn.

1. Alleen biljetten in perfecte staat worden geaccepteerd bij het omwisselen. Als u de kassier de biljetten aan zou bieden die nu in uw portemonnee heeft, dan is de kans zeer groot dat slechts 1 op de 10 à 20 biljetten wordt geaccepteerd. Daarnaast zullen 1 of 2 meer worden geaccepteerd met behoud van de rente op de wisselkoers (10-20%). De rest zal geheel worden afgewezen.

* De situatie hierboven beschreven is vrij zeldzaam bij de valutawisseldiensten op het terrein van grote internationale vliegvelden. Hier moet u echter rekening houden met een andere bijzonderheid, namelijk dat het tarief dat zo hoog is dat het in de buurt komt van afpersing.
2. Gedurende vakantiedagen en weekenden zal de wisselkoers stijgen, daarom is het beste moment om valuta om te wisselen op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tijdens kantooruren. Bovendien is de wisselkoers normaal gesproken lager 's ochtends en loopt het op richting de avond. Dit komt vanwege de interne werking van banken die de wisselkoers baseren op prijsopgaven van de valutamarkt. De handel op de valutamarkt wordt 's ochtends gehouden, die de basis vormt voor het vaststellen van de officiële wisselkoersen door de banken. Daarom kan het voorkomen dat u een situatie meemaakt waarbij u bij dezelfde bank op zaterdag minder roebels voor uw 200 euro krijgt dan dat u kreeg op de woensdag voor hetzelfde bedrag. Het is geen opzettelijk bedrog maar een toegenomen “spread”.
3. De SBERBANK is de grootste bank in Rusland. Dit is DE bank die afgeraden om valuta bij om te wisselen. Het is de oudste bank van Rusland en de enige die is overgebleven uit de USSR periode. Helaas is de dienstverlening ook op het niveau uit die periode blijven hangen. Naast de dienstverlening die tekort schiet, heeft deze bank ook de minst gunstige wisselkoersen.
4. Wat is dan wel de beste bank om valuta om te wisselen? Alle overige banken vormen een optie. Naast metrostations of nabij kruispunten van grote hoofdstraten zijn er vaak kantoren te zien van verschillende banken. Sommige banken geven de huidige wisselkoersinformatie weer op panelen die buiten staan. Een vrij groot percentage van de Russische bevolking wisselt regelmatig valuta om, dit zorgt ervoor dat deze dienst bij alle banken wordt aangeboden.
5. Valutawisseldiensten tot 40.000 roebel (iets meer dan 600 euro) zijn toegestaan zonder dat er een geldig paspoort getoond hoeft te worden. De foto toont een kleine bankvestiging in een van de supermarkten in St. Petersburg. Het is vanzelfsprekend dat het omwisselen van valuta een vrij eenvoudig proces is. U controleert de wisselkoers, berekent het bedrag op de rekenmachine van een telefoon, overhandigt de eurobiljetten met een glimlach aan de bankmedewerker en krijgt roebels terug. De kassier vraagt u soms wel om 20 roebel als het verschuldigde bedrag 9980 roebel bedraagt.
Waar het beter is om de munt in Rusland te veranderen
6. Mocht u roebels naar euro’s willen omwisselen, dan is het proces even eenvoudig als hierboven beschreven. De enige uitzondering die geldt vindt plaats wanneer u 500 euro koopt, dan wordt u uitsluitend een 500 eurobiljet aangeboden. Dit hangt samen met de geruchten dat dit biljet wordt afgeschaft. Als u niet wenst om een biljet met zo’n grote waarde aan te schaffen, koop dan het equivalent van 450 euro en herhaal dit in dezelfde of andere bank. Kassiers zijn op hoogte van de situatie maar moeten zich aan hun werkprocedures houden. Ze zijn verplicht om 500 eurobiljetten aan te bieden.

Als u dit artikel nuttig vond, aarzel dan alstublieft niet om het te delen met anderen.

Copyright © 2016-2017 T1cket, LLC. All rights reserved.
Op basis van het contract №D16-803 van 14 juni 2016.